• Voor 15.00 uur besteld, vandaag verzonden
  • Gratis verzenden vanaf €125

De ogen zijn de spiegels van de ziel. En dat is bij paarden heel goed zichtbaar. Zijn gemoedstoestand is vaak snel te peilen door die grote kijkers af te lezen. Bij angst zijn ze wijd opengesperd en bij verdriet zijn er geen tranen nodig om zijn leed te kunnen zien. Bij vreugde zijn het niet alleen de gekke bokkensprongen die boekdelen spreken, maar ook weer die bijzondere kijkers die zo veelzeggend zijn. Het paardenoog kan soms wel wat extra verzorging gebruiken. Lees mee waarom en ook hóé je dat precies aanpakt.

 

De ogen van een paard zijn niet alleen de spiegels van de ziel, die twee kijkers zijn ook heel kwetsbaar. Voor trauma van buitenaf, maar ook oogziekten en infecties aan het oog zijn veel geziene problemen bij de dierenarts. In de zomerperiode kunnen paarden ook veel last hebben van vliegen in en rond het oog. Juist omdat de ogen van een paard zo kwetsbaar zijn, dienen ze extra goed verzorgd te worden. Aan jou de eervolle taak, want verder dan met zijn staart zwiepen of zijn kop afwenden om gevaar af te weren kan hij natuurlijk niet.


Conjunctivitis

Oogproblemen komen voor in verschillende gradaties van ernst. Een slijmvliesontsteking, ook wel conjunctivitis genaamd, komt vaak voor en is voor je paard erg vervelend. Boosdoeners hiervan kunnen de vliegen zijn die we eerder al benoemden en in de zomerperiode rukken ze met hele zwermen op. Ze mogen graag een graantje meepikken van de eiwitten die zich in de ogen van het paard bevinden, maar bij je paard kunnen al deze vliegen weer een ontsteking aan het oog in de hand werken. Gezwollen en rode oogslijmvliezen kunnen wijzen op een ontsteking. De ooguitvloeiing is dan waterachtig of pusachtig.

 

Wist jij dat je met de Vetericyn oogzorgproducten de ogen van het paard op preventieve basis goed schoon kunt houden? Dit zorgt indirect ook voor minder vliegen in en rond het oog, omdat vliegen simpelweg minder van een schoon oog houden. Ook ontstekingen aan het oog zijn goed te behandelen met de Vetericyn-Oogzorg producten. Vermoed je hierbij een beschadiging aan het hoornvlies of is de ontsteking vergevorderd, dan kunnen medicatie onontbeerlijk zijn. Schakel dan zeker je dierenarts in!


Hoornvliesbeschadiging

Een hoornvliesbeschadiging is een plaatselijke troebeling van het hoornvlies. Bij een kleine beschadiging aan het hoornvlies is dit vaak niet direct met het blote oog zichtbaar. Maar kenmerken kunnen zijn vaak met de ogen knijpen of regelmatig een tranend oog. Een grotere en ernstigere beschadiging is zichtbaar door een blauw/grijs plekje op het hoornvlies.

 

Met een oranje kleurstof kan de dierenarts een niet zichtbare beschadiging aan het hoornvlies op het spoor komen. Een hoornvliesbeschadiging dien je niet te verwaarlozen. Gebeurt dit wel, dan kan dit op den duur leiden tot een niet helende en geïnfecteerde infectie. Blindheid of het verliezen van een oog is dan geen uitzondering, wees dus alert!


Maanblindheid

Maanblindheid is een hele hachelijke kwaal. Eigenlijk tast men nog steeds in het duister als het aankomt op wat nou de precieze oorzaak is van deze ziekte. Waarschijnlijk is het een auto-immuunziekte, maar vermoedelijk hebben virussen, bacteriën en parasieten ook invloed op de ontwikkeling van een maanblindheid. Het is een ontsteking van de uvea (verzamelnaam voor het vaatvlies, het straallichaam en de iris) en wordt ook wel ERU genoemd. Het hoornvlies is vaak troebel en er zijn vlokken in de voorste oogkamer te zien. Ook pupilreflex kan nu afwezig zijn.

 

Maanblindheid wordt vaak behandeld met corticosteroïde oogdruppels of zalf. Maar helaas is medicatie vaak niet afdoende en komt het probleem regelmatig weer terug. Een chirurgische behandeling is tegenwoordig goed mogelijk en de kans op terugkeer is dan vele malen kleiner. Een goede diagnose is bij deze ziekte erg belangrijk! En bovendien kan een snelle behandeling echt het verschil maken. Wees dus zeer oplettend op bovenstaande symptomen.


Ooglidverwondingen

Ooglidverwondingen zijn op het eerste oog minder onschuldig dan bovenstaande problemen, daar het probleem zich niet daadwerkelijk aan het oog bevindt. Maar ook hier geldt: onderschat het probleem niet! Zodra infecties de kop opsteken ben je een stuk verder van huis en dit dien je dus te voorkomen. Deze verwondingen aan het ooglid kunnen gemakkelijk ontstaan door scherpe voorwerpen. Zodra je paard met zijn hoofd ergens tegenaan wrijft door bijvoorbeeld jeuk, kan het zich rond het oog openhalen.

 

Is dit het geval, beoordeel dan de ernst van de verwonding. Is het een diepe wond, dan moet deze waarschijnlijk worden gehecht door de dierenarts. Wanneer het ooglid niet goed geneest, kan dat ook weer leiden tot problemen aan het hoornvlies. Wees dus gewaarschuwd.

 

Vetericyn (Oog en Oor)

Het kan zo maar gebeuren: je haalt je paard van stal of uit de weide, klaar om hem op te zadelen voor een rit, en ineens valt je oog op zijn aangedane huid. De oorzaak is niet altijd helemaal te herleiden, maar soms ligt het seizoen daar aan ten grondslag. Eén ding is echter duidelijk; je wilt de aangedane plek verzachten zonder middelen in te hoeven zetten die slecht zijn voor dier, mens en milieu. Wat is wijsheid: voor welk product kies je dan?

 

Het is eerder regel dan uitzondering: een probleem op de huid van je paard. Zo kan de zomerperiode voor een aantal paarden flink problematisch zijn. Insecten kunnen jeuk veroorzaken aan de huid en die insecten floreren in de zomerperiode. Je paard kan daar zo veel last van ondervinden dat hij soms zijn huid kapot schuurt. Maar ook kleine verwondingen veroorzaakt op stal of in de wei, zijn niet onoverkomelijk. Huidproblemen zijn er legio, maar producten op de markt ook.

Alles in-één- spray

Van hetzelfde laken een pak, die producten, zou je denken? Niet geheel. Want met Vetericyn in je EHBO-koffer, anticipeer je op deze ongelukjes, zonder dat het ook maar enigszins schade aan jouw paard, jou of het milieu kan toebrengen. Daarin is Vetericyn anders dan soortgelijke producten op de markt. Vetericyn is een handige alles-in-één-spray die ontsmet, reinigt, verkoelt en herstelt, zonder schadelijke ingrediënten te bevatten. Bovendien belemmert Vetericyn de aanmaak van histamine, de stof die jeuk en irritaties veroorzaakt. Door het gebruik van Vetericyn ben je verzekerd van een totaalaanpak voor de huidgezondheid van jouw paard.


Vetericyn Plus Huidverzorging spray en Hydrogel spray

De Vetericyn-Huidverzorging-spray is gemakkelijk in te zetten voor die kleine, maar onvermijdelijke problemen. Door de handzame verpakking en de makkelijke sprayflacon ervaar je ultiem gebruiksgemak. Ook de moeilijk bereikbare plekjes op de huid kunnen zo gemakkelijk worden behandeld. Het aanbrengen is kinderspel. De Vetericyn-Hydrogel spray is goed te gebruiken voor problemen op de huid die extra ondersteuning kunnen gebruiken. De Vetericyn-Hydrogel legt een extra laagje op de plek zoals een pleister. Echter, met als kanttekening dat de huid zal kunnen blijven ademen in tegenstelling tot een echte pleister. Zo kun je de aangedane plek het beste schoonmaken met de Vetericyn-Huidverzorging-spray om vervolgens de Hydrogel als extra beschermlaag aan te brengen.

 

De angel uit het probleem

Met Vetericyn haal je de angel uit het probleem. De spray zorgt ervoor dat de aangedane plekken verzacht worden. Zorg dat je het in je EHBO-kist hebt, zodat je het snel bij de hand hebt bij die kleine maar onvermijdelijke problemen!

Vetericyn (Huid )

Vetericyn (Shampoo)