Milieuvriendelijke vallen en sprays

Wil je op een groene manier insecten afweren? Er zijn tegenwoordig verschillende milieuvriendelijke insectenvallen te koop met biologisch afbreekbare stoffen. Ook vliegenspray is te koop in allerlei natuurlijke of ecologische varianten.

Bescherm je paard met maskers, dekens en spray

Je paard beschermen met vliegenmaskers of vliegendekens is geen overbodige luxe. Denk er bij vliegendekens wel aan dat je paard het hierin behoorlijk warm kan krijgen. Wat je kunt doen is de vliegendeken nat spuiten voordat je hem opdoet.

Zorg ook dat je paard lekker kan rollen in het zand of de modder. Kunnen de insecten minder goed bij de huid komen en ruikt je paard minder aantrekkelijk.

Preventief

Nazorg

Het ongemak als gevolg van een insectensteek voor je paard kun je verzachten met een verzorgende, verkoelende huidzalf. Zorg er daarnaast voor dat er bijvoorbeeld een dazenval in de wei staat, en dat je paard indien nodig onder een vliegendeken en masker zet en spray hem in voordat je paard de wei ingaat.

Hoe te handelen bij wonden

Oppervlakkige schaafwonden kunnen door de eigenaar/verzorger van het dier zelf schoongespoeld worden met leidingwater en worden behandeld met een goede wondzalf. Tegenwoordig wordt vaak honingzalf aangeraden vanwege de antibacteriële werking en het positieve effect op het herstel van de huid. Zelfs een klein schaafwondje op een onderbeen kan voor flinke zwelling zorgen

Verzorging

Middelen